4. Midjourney voor gevorderden

/imagine a group of smart scientists looking at a chalkboard with complex formulas tags: photo, hyperrealistic location: an old lab, wooden tables and furniture --ar 2:1 --v 5
📔

Je bent niet alleen afhankelijk van woorden. In mijn Pixar Politici experiment ben ik erachter gekomen dat het nogal specifiek is wat Midjourney wel en niet weet.

Is logisch, want Midjourney haalt kennis uit een databron van beelden. Dat zorgt ervoor dat het wel begrijpt dat Mark Rutte een politicus is, en hoe hij eruit ziet (Mark draait immers al een tijdje mee). Maar Caroline van der Plas is een nieuw gezicht en kostte nogal moeite om te prompten.

Kijk maar. Twee keer dezelfde prompt met niet heel erg duidelijke resultaten:

✍️
/imagine a sketch of Dutch politician Caroline van der Plas
/imagine a sketch of Dutch politician Mark Rutte
/imagine a sketch of Dutch politician Caroline van der Plas/Mark Rutte

Medium herkenbare Mark Rutte. Totaal niet Caroline van der Plas.

Maar je wil tóch aan de slag! Misschien wel om een vriend met een zwaard middenin een slagveld te prompten. Of je kat over de maan te laten hupsen.

Kan allemaal, met image input en blend mode.

Image input: een foto als input

Met een afbeelding als input krijg je net iets meer resultaat. Aan de slag!

✍️
https://s.mj.run/hA9wjK7E3qk as a cartoon character
/imagine https://s.mj.run/hA9wjK7E3qk as a cartoon character

Best prima! Maar wat je ziet, is dat de cartoon best oké is, maar heel eerlijk -- nog niet écht lijkt. Gelukkig is daar de blend mode voor.

Blend mode: remix twee beelden

Blenden maar! Van de vorige uitkomst vind ik de compositie en stijl van de versie rechtsboven (dat is nr 2!) het beste. Laten we die eens remixen met een foto.

Daarvoor gebruiken we command /blend, en voeren 2 foto’s in.

/blend https://s.mj.run/c5pF9rxSdcY https://s.mj.run/r8sCUrP7Nb4

Hoewel de input super-specifiek is, is de output lang niet altijd wat je verwacht 🤷‍♂️ Maar hey, dit is wel dé manier om sommige afbeeldingen verder te brengen.

Balans aanbrengen

Verder wil je misschien op elementen nadruk leggen. Dat kan je doen door de prompt te structureren en bepaalde elementen uitvoeriger te beschrijven, of door sommige elementen meer gewicht te geven.

We willen een beeld van een jongetje op een strand, met een auto. Hoe zorgen we er dan voor dat het ene element meer belang krijgt dan ‘t ander?

✍️
/imagine a car::1 a boy on a beach::1.5 painting --ar 16:9
/imagine a car::1 a boy on a beach::1.5 painting --ar 16:9

Zoals je ziet heeft ‘t jongetje meer gewicht (1.5) ten opzicht van de auto (1). Dat zie je in het resultaat, het jongetje krijg meer gewicht op de voorgrond.

✍️
/imagine a car::2 a boy on a beach::1 painting --ar 16:9
/imagine a car::2 a boy on a beach::1 painting --ar 16:9


Jup, meer nadruk op de auto!