Award season is áán! Dit leer je van het beste werk.
🤩
Ik ben nogal fan van awardshows 🥰
Als ik de meningen van de creatieve markt bekijk, zijn er twee kampen als het gaat om awardshows:
- 😡 "Het is een ego show waar jury's elkaar prijzen toeschuiven en waar de klant voor betaald!!11!!"
- 🤩 "Het is een inspiratiebron met het mooiste werk wat de markt verder helpt!"
Ik ben overduidelijk categorie 2.
Awards helpen bureaus om eigen werk nog beter te verwoorden. Het maakt de klant-bureau relatie sterker. Het zorgt ervoor dat je kan leren van andermans werk.
En winnen zijn de mooiste confetti-momenten. Met September hadden we een Webby nominatie te pakken voor Emergence Magazine, scoorden we samen met Buutvrij een AMMA voor Natuur & Milieu, en zitten we nog in de race voor een Dutch Interactive Award met Code MBO 🤞.
Maakt het awards seizoen nóg een stukje leuker. Onderstaande awards zetten slim werk op een rij:
Kantar's Creative Effectiveness Awards 📺 (ATL)
Leren van andere cases is het mooiste wat er is. Onderzoeksbureau Kantar laat als eerste zien wat effectief werk is met de Creative Effectiveness Awards van 2023.
Dutch interactive Awards 🧑💻 (Digital)
Fijn archief met alvast de genomineerden. Zo door te bladeren.
AMMA 📰 (Media)
Niet alles inzichtelijk, maar met goed Googlen kom je wel verschillende cases tegen. Goed om te zien elke merken er lekker scoren.
Waar ik verder nog naar uit kijk 👀
- Cannes Lions (uitreikingen in juni). De top van creatief werk. Digitaal archief hier.
- SAN. Nederlands reclame archief vanuit adverteerders. Met te gekke boeken. En een sterk digitaal archief.
- ADCN. De lampen en SpinAwards. Met een goed archief overigens.
Happy inspiration!
AI begint iets concretere vormen te krijgen (en dat is maar goed ook).
🤖
Wanneer wordt GPT en andere AI vormen meer dan alleen maar leuk? 🤔
Terwijl ChatGPT bijna 1.5 miljoen mensen heeft bereikt in Nederland, is het slim om weer pas op de plaats te nemen en na te denken over het echte goede gebruik van AI binnen de context van marketing & communicatie.
Sla de Gartner Hypecycle er op na, en je weet dat de piek van enthousiasme zich vormt voor er daadwerkelijke nuttige implementaties komen. De Peak of Inflated Expectations. Want zeg nou zélf, welke échte AI ontwikkeling heb je zelf al gevonden waar je nu dagelijks gebruik van maakt?
Natuurlijk zijn er de prachtige voorbeelden van ChatGPT. Zelf heb ik ter voorbereiding op m'n vakantie binnen Notion een tabel uitgedraaid met een reisschema inclusief activiteiten en hotelsuggesties. Prima als basis, maar waar blijft de rest van de dagelijks toepasbare AI tools?
Vooralsnog zijn het met name de integraties binnen bestaande tools die écht raak zijn. Mijn aanname is dat data-analyse en productintegraties de komende maanden gaan laten zien waar AI écht een ster in is.
Een paar opvallende nieuwsitems die daar over gaan
- ChatGPT lanceert Plugins: Een manier om effectief databronnen te koppelen en directe acties te ondernemen. Lees bijvoorbeeld deze Twitter thread over de tool DoNotPay en de manier waarop je makkelijk inzicht krijgt in de data uit die specifieke tool.
- BBDO adviseert creatieven om geen AI te gebruiken: Opvallend, BBDO geeft júist aan om AI te vermijden in concepten, met name vanuit copyright oogpunt.
- Reclamegroepen geven aan er vol mee bezig te zijn: Het artikel op Business Insider citeert een aantal CEO's in earning calls (van o.a. WPP, Omnicom, Publicis, IPG en S4) over de inzet van AI. Het enige creatieve werk wat erin terugkomt (de LACTA AI Love You case) is teleurstellend te noemen. Het scannen van een chocoladereep voor een AI boodschap, getoond in AR? Grote twijfels bij 40.000 brieven in een dag (en het daadwerkelijk aantal lezers daarvan).
Boeken voor je vakantie.
👀
Lees deze boeken in je komende vakantie 📚
Naast de Lonely Planet van Portugal las ik in de vakantie een aantal boeken die het aanbevelen waard zijn.
- Run with foxes, Paul Dervan (⭐⭐⭐⭐⭐): Stipt op 1 m'n best gelezen vakantieboek. Paul Dervan heb ik al eens eerder getipt. Deze CMO van National Lottery UK schrijft vermakelijk over marketingtheorieën in de context van zijn eigen werk. Ja, je leest over Long and Short of It en ja, natuurlijk komt gaat het over mediakeuzes die je zo kan voorspellen. Maar in combinatie met goede anekdotes en mooie verhalen is dit een verfrissende read.
- Single Minded Proposition, Howard Ibach (⭐⭐⭐⭐): Van Howard Ibach las ik eerder How to write an inspired creative brief over, jawel, de briefing. Belangrijk onderdeel van de creatieve briefing is de Single Minded Proposition. Zo belangrijk dat het een heel boek waar is. Fijne lessen over keuzes maken en het belangrijk maken van het énige regeltje dat telt in de briefing.
- Dat gaat ze nooit lukken, Marc Randolph (⭐⭐⭐ en 'n half): Ik ga wel lekker op biografieën en verhalen uit de loopgraven van ondernemingen. Het ondernemende verhaal van Marc Randolph over het onstaan van Netflix is een absolute parel. Leest lekker weg, ondanks de iets-wat-arrogante ondertoon van Randolph.
- Peeing with David Ogilvy, Harvey Gabor (⭐⭐⭐): Ik had m'n e-reader mee en was op zoek naar Ogilvy boeken. Die lezen lekker weg en zijn leerzaam. Helaas, Kobo Plus had ze niet in het gratis assortiment. Maar dit boek van Harvey Gabor wel. Klassiek oude-reclamenmannen verhaal over hoe vroeger alles anders was. Gabor is de creative director van o.a. de I'd like to buy the world a coke commercial. Het boek omschrijft vermakelijk hoe álles daar mis ging in productie.
De beste book notes ✍️
Wil je weten wat de beste manier is om je boeken niet te vergeten? Naast arceren op je e-reader ben ik behoorlijk fan van deze manier van Alex & Books:
Verder interessant.
🔥
Voor Marketingfacts schreef ik het hoofdstuk over purpose marketing 🍀
In mei komt het nieuwe Marketingfacts Jaarboek uit. Ik zette dit jaar mijn tanden in het hot topic van purpose marketing. Heeft 't zin? Zo ja, hoe?
Ik krijg vast problemen met het delen van het hele hoofdstuk van 3500 woorden, daarom deel ik de inleiding:
Als ik de term purpose hoor of lees in een marketingcontext, rolt er vaak een klein traantje over mijn wang. En dat is niet vanuit een positieve emotie.
En dat maakt het interessant.
Voor een onderwerp dat in veel lagen van de organisatie leeft, is het handig om te begrijpen welke waarde je als marketeer kan toekennen aan een gedegen purpose -- en of je het überhaupt een waarde mag geven.
Wat levert een goede purpose met sterke executie het merk nou eigenlijk op? Trekt het nieuwe doelgroepen aan? Stoot het huidige doelgroepen af? En is het zo relevant dat je het in je marketingcommunicatie opneemt, omdat het je marktaandeel vergroot?
Nieuw onderzoek geeft antwoorden. En dat is maar goed ook.
De spoiler: purpose is fantastisch en kan/mag je in marketing gebruiken, maar purpose 'doe' je als merk niet voor marketing. De purpose van purpose is purpose.
Oatly is de haters voor met fckoatly.com 😡
Debunken van mythes is te gek. Debunken van meningen over je merk op een publieke plek is al helemaal dapper. Oatly ontwikkelde fckoatly.com om te laten zien waar ophef over is ontstaan (en waarom dat niet altijd klopt).
The Age of Average is een lekkere longread 🧵
Waarom zien alle koffiebarren er hetzelfde uit? Waarom lijken alle auto's op elkaar? En waarom is elk huisinterieur wel in een hokje te plaatsen?
The Age of Average is een fijne read die blootlegt dat alles op elkaar is gaan lijken. Met verschillende redenen overigens. En met een goede oproep om dáár iets aan te gaan doen. Lezen maar.
Tot de volgende! 👋
Thanks voor het lezen weer! En tot over een maandje.
- Matthijs
Waarom alles in de wereld op elkaar is gaan lijken 🌍
🧠 Denk als een strateeg! De nieuwsbrief met strategische breinvoer om slimmer naar trends & ontwikkelingen te leren kijken.