
Een plaatje van een muppet maakt nog geen creatie-killer
🦢
In februari deed ik een voorspelling: er komt een lawine van contentdiarree op ons af. Want door AI is iedereen in staat om middelmatige content te maken.
Een grote bedreiging is dat met name de mensen die het verschil tussen kwaliteit en kwantiteit niet zien, AI als middel zien om een imperfect eindproduct te pushen.
Ik bedoel: ik kan zelf prima met Illustrator iets tekenen, maar ik ben geen illustrator. En naast technische kennis mis ik de smaak en het visuele inzicht om iets écht goed te maken.
De tools zijn er. Maar laat het over aan de mensen die het kunnen.
Je hoeft maar twee keer met je duim door LinkedIn te scrollen en je ziet dat het waar is:
- Profielfoto's in ghibli-stijl.
- Teamfoto's van muppets.
- En action figures van de auteur.
"Reclamebureaus, fotografen en videomakers: pas maar op. Want nu is je baan echt voorbij!!!1!!!!111!"
Maar net als dat 99% van de fotografen geen klussen verloren door de komst van stockfotografie, gaat die vlieger ook niet op voor mooie communicatievak.
Tenminste, niet helemaal.
De twee standpunten die je gelezen moet hebben 👀
Anne Stokvis, Creative Director bij N=5 noemt de doodverklaring van de reclame- en communicatie industrie door marketingguru's op LinkedIn onzin en de normalisering van de middelmaat.
- AI verandert het vak, maar creatieve ideeën blijven de kern van sterke merken.
- Roepen dat reclame dood is door AI, doet afbreuk aan vakmanschap en normaliseert middelmaat.
- AI is geen vijand, maar een tool om betere creativiteit sneller te realiseren.
Fijn stuk, dat lees je op het LinkedIn profiel van Anne zelf.
Victor Knaap van Monks spreekt in een interview met Ronnie Overgoor hoopvol over AI binnen bureaus. Niet ter vervanging van de top creatieven, maar wel om de middelmaat te versnellen. Het luisteren (1 uur) meer dan waard.
- 80% van de reclame industrie draait op processen die met AI een stuk kunnen versnellen.
- Veel werk zit in uitrol naar middelen en uitrol naar systemen, dat kan een stuk sneller met AI.
Boeiende blik op de rol van AI voor bureaus.

Deze onderzoeken & rapporten moet je gelezen hebben.
📊
Heb je de Multiplier Effect van WARC al gelezen?
Dit onderzoek plug ik letterlijk in ieder gesprek waar het over effectiviteit gaat. De reden? Alle belangrijke principes uit de onderzoeken van de afgelopen jaren komen er in terug. Van long & short tot double jeopardy tot branding vs performance.
Dit is de directe download link.
Geen zin om alles door te akkeren? Dit zijn wat mij betreft de belangrijkste modellen:






Out of Home Masters: onderzoek OOH effect in Nederland

Een beetje wij-van-WC-eend onderzoek, maar Ocean Outdoor en Out of Home Masters deden onderzoek naar het effect van out of home in Nederland. In het onderzoek werden 3 hypothesen getest op basis van een campagne voor Swappie:
- Het effect van OOH op merk KPI's,
- De mate van onbewust effect,
- De invloed van het formaat van de uiting.
Het meest boeiende: de mate van onbewust effect. Daarover schreven de onderzoekers:
- Respondenten die zich de campagne niet bewust herinnerden, vertoonden alsnog een significante stijging in merkbekendheid en aankoopintentie.
- Dit effect werd verklaard door impliciete attitudevorming: herhaalde blootstelling beïnvloedt merkvoorkeur zonder dat consumenten zich hiervan bewust zijn.
Wat betekent dit? Dat hoewel consumenten niet direct een herinnering hebben aan de uiting (ad recall), het wel van invloed kan zijn op bekendheid en merkvoorkeur. Boeiend!

De open reclame archieven maken 't internet een stukje mooier
✨
Als je deze nieuwsbrief al een tijdje leest, dan heb je Lovetheworkmore (het piratenarchief 🏴☠️ van Cannes Lions) al vaker voorbij zien komen. Alle winnaars op een rij, hoe heerlijk is dat.
Maar wacht, er is meer.
Cannes Lions 2024 Drive map

Zo is er ook de Cannes Lions drive map (inclusief alle shortlists (dus niet alleen de winnaars). Holy shit wat een parel. Ik heb gelijk zin om een bot te bouwen die elke dag een nieuwe 1 pager van een concept naar je mailt of Slackt. Kom ik nog op terug.
SAN Accenten Archief

SAN heeft dit jaar niet alleen (eindelijk) het archief aangevuld met afgelopen jaren, maar óók een AI Casebase (🫶 Kaliber) gelanceerd. Handig om cases te vinden en collecties te maken.
Loekie archief

Kers op de Nederlandse taart? Ster heeft te ere van het 30 jarige bestaan van de Loekies een overzicht gemaakt van alle winnaars. Wat een parel van nostalgie is. Lekker om jezelf een half uurtje in te verliezen in het terugkijken van klassiekers.

Tot de volgende!👋
Over een maand weer een nieuwe editie. Tot in mei!
Matthijs Roumen
Freelance strateeg voor bureaus
